West-Vlaams Rood

Herkomst:

  • In de 19de eeuw werd het originele rode vee van West-Vlaanderen deels gekruist met de ingevoerde Britse Durham (Shorthorn). De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) vernietigde grotendeels de roodveestapel. Door kruising met andere rassen sinds de jaren 1960 ging het aantal zuivere roodveedieren sterk achteruit. Eind jaren 1970 werd het rood ras opgesplitst in een vleesras (dikbiltype) en een dubbeldoelras. Het typische dubbeldoelras is vooral in West-Vlaanderen en in Noord-Frankrijk terug te vinden.

Beschrijving:

  • Homogene donkerrode haarkleed.
  • Dit rund is één van onze vier Belgische erfgoedkoeien.

Vleeskwaliteit:

  • Op jaarbasis bestaat het rantsoen van de dieren ouder dan 1 jaar voor 80% uit graslandproducten. Dit staat borg voor fijn vezelig vlees, licht vetdooraderd, donker van kleur, mals en fijn van structuur.
  • Het vlees van dit ras komt ook perfect in aanmerking voor een rijpingsprocedure.
  • Bij proeverijen onder chefkoks behoort het vlees van het West-Vlaams Rood vaak bij de betere der Belgische rassen.