Onze boerderij

Van kalf tot slachtrund. De boer en het dier staan garant voor een goed stuk vlees.

Raar maar waar, wij vergelijken kalfjes met kinderen en koeien met volwassenen. Ze zijn niet anders!
Het omgaan met dieren vergt véél tijd en vooral veel geduld van onszelf. Het houden van koeien is onze passie. Heeft een kalf of koe pijn, dan hebben wij dat ook. Hoe rustiger wijzelf zijn des te rustiger zijn ook onze dieren. De industrie en de economie vraagt van een pasgeboren kalfje dat het morgen of liever nog vandaag slachtrijp is. Dit is tegenstrijdig met het dierenwelzijn en de kwaliteit van ons rundvlees. Een koe moet geleefd hebben om een lekker smaakvol stuk vlees op je bord te krijgen. Eén der oudste koeien had de leeftijd van veertien jaar, maar zag er uit als een koe van vier jaar oud. Smaak en kwaliteit krijg je pas op leeftijd van het rund.

De Steenhoeve
Huybergsebaan 259
2910 Essen (België)

Luc van Wezel
+32 (0) 486 14 07 66
info@desteenhoeve.be


Kwalitatieve voeding is zéér belangrijk op ‘De Steenhoeve’.
  • De meeste kalfjes bij de moeder zogen tot een leeftijd van ongeveer 5 à 6 maanden, het liefst buiten.
  • Bij vrije uitloop krijgen de kalfjes naast de moedermelk ook een graanmengeling met de beste hooikwaliteit. Niet enkel koeien zijn herkauwers maar ook vooral kalfjes moeten dat worden.
  • Bij de voeding van onze dieren staat vooral weidegras op de menukaart. Onze runderen grazen dan ook graag op de natuurgronden in gebruik door De Steenhoeve.
  • In onze weiden komen tal van grassoorten, klavers en kruiden voor. Deze kruiden zijn vaak geen probleem voor onze verschillende rundveerassen.
  • In het winterseizoen wordt er voordrooghooi, hooi met bieten en soms aardappelen met een weinig maïs geserveerd.
  • Tijdens de afmestperiode komt de kroon op ons duurzaam werk, nl. een GMP (Good Manufacturing Practices, een zorgvuldig vastgelegd en gecontroleerd productieproces dat de kwaliteit en veiligheid van o.a. voedingsmiddelen verzekert) gekeurde natuurlijke graanmix als extraatje. Deze natuurlijke mix bestaat uit geplette gerst, lijnschilfers, bonen of erwten, bietenpulp, luzerne stopjes, maïsgluten en tarwemeel. In deze periode komen onze koeien tot rust vooraleer ze worden geslacht.

Héél belangrijk bij de verwerking van het opgenomen voedsel is dat de koe haar vier magen, die wel degelijk elk op hun beurt een functie hebben, kan benutten. Zo niet is het dier vaak te snel gegroeid en zelfs ziektegevoelig. Dit heeft zijn invloed op de smaak en de kwaliteit van een goed stuk vlees.

Wat gebeurt er wanneer een rund slachtrijp is?
  • Op ‘De Steenhoeve’ komen slagers, met passie voor hun stiel en respect voor hun klanten, vaak eerst kijken naar het slachtrund.
  • Eenmaal in het slachthuis staan onze koeien te herkauwen alsof het leven gewoon verder gaat. Dit proces leidt vaak tot een goede bloeding. Een rund onder stress zal nooit een vlotte bloeding geven tijdens het slachten en zal ook nooit als goed stuk vlees door de slager worden verkocht.

Van de rijping van het vlees en het versnijden van het karkas hebben wij als veehouder totaal geen kaas gegeten. Wij twijfelen er niet aan dat onze top- en keurslagers de karkassen van onze runderen uitbenen en versnijden tot een waardevol stuk vlees voor hun klanten.