Salers

Herkomst:

  • De Salers is een runderras afkomstig uit Frankrijk. Ze worden gehouden op de arme vulkanische grond van het Centraal-Massief. Van oorsprong zijn het bergkoeien. Hun naam is ontleend aan de gemeente Salers.

Beschrijving:

  • Het rund wordt gebruikt zowel voor melkproductie als vleesproductie. Van de melk wordt de kwaliteitsvolle harde Salers-kaas gemaakt.
  • Het ras heeft een roodbruine, krullerige vacht met lange haren. Het heeft  lange kromme hoorns die gebruikt worden ter verdediging. Het karakter is stabiel en rustig.
  • Een volwassen dier kan zo’n 140 cm groot worden en kan 750 kg wegen.
  • Dit rode ras kan worden ingezet in natuurgebieden voor begrazing zodat er verschillende planten kunnen groeien. De koeien overleven goed in ruwe omstandigheden. Ze eten grassen en kruiden die ze vinden in de natuur. Het ras bevalt makkelijk zelfstandig.
  • Het is een stevig ras dat tegen een stootje kan. Doordat ze veel in beweging zijn hebben ze goed ontwikkelde spieren.

Vleeskwaliteit:

  • Salers koeien kunnen een smaakvol vlees geven zonder bijvoedering. Ze verkrijgen dit door voldoende te bewegen en de grassen die ze eten. Het is een vetarm vlees. Het helder rode vlees is sappig, mals en heeft een rijke smaak.
  • Het vlees van de Salers koe staat in Frankrijk bekend als het beste rundvlees van de wereld. De entrecôts zijn dan ook een van de lekkerste in zijn soort.