![](https://i0.wp.com/desteenhoeve.be/wp-content/uploads/2021/06/DSC01266.jpg?resize=650%2C488&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/desteenhoeve.be/wp-content/uploads/2021/06/DSC5555.jpg?resize=650%2C434&ssl=1)
Herkomst:
- De Parthenaise is één der belangrijkste Franse runderrassen. Het is genoemd naar de stad Parthenay in het departement Deux-Sèvres, in de regio Nouvelle-Aquitaine in West-Frankrijk.
- Het was vroeger een drievoudig ras. Het werd gefokt voor melk, vlees en trekwerk, maar wordt nu voornamelijk gefokt voor rundvlees.
Beschrijving:
- Het dier wordt gekenmerkt door een lichtbruin – tarweachtige haarkleur met zwarte accenten. Rondom de ogen en neus zijn er grijze ringen.
- De gemiddelde schofthoogte is 1,35 tot 1,40 meter met een gewicht van 750 kg.
- Door hun gespierdheid hebben de Parthenaise runderen weinig vet en een fijn skelet.
Vleeskwaliteit:
- Het Parthenaiseras is gekend om de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees. De kleur is helderrood tot donkerrood.
- Het vlees heeft een unieke smaak en onvergelijkbare zachtheid. Zachtheid is uitzonderlijk met zeer fijne spiervezels met weinig vet. Sappigheid en smaak zijn te danken aan de marmering.
- Het vlees wint aan populariteit.