Parthenaise

Herkomst:

  • De Parthenaise is één der belangrijkste Franse runderrassen. Het is genoemd naar de stad Parthenay in het departement Deux-Sèvres, in de regio Nouvelle-Aquitaine in West-Frankrijk.
  • Het was vroeger een drievoudig ras. Het werd gefokt voor melk, vlees en trekwerk, maar wordt nu voornamelijk gefokt voor rundvlees.

Beschrijving:

  • Het dier wordt gekenmerkt door een lichtbruin – tarweachtige haarkleur met zwarte accenten. Rondom de ogen en neus zijn er grijze ringen.
  • De gemiddelde schofthoogte is 1,35 tot 1,40 meter met een gewicht van 750 kg.
  • Door hun gespierdheid hebben de Parthenaise runderen weinig vet en een fijn skelet.

Vleeskwaliteit:

  • Het Parthenaiseras is gekend om de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees. De kleur is helderrood tot donkerrood.
  • Het vlees heeft een unieke smaak en onvergelijkbare zachtheid. Zachtheid is uitzonderlijk met zeer fijne spiervezels met weinig vet. Sappigheid en smaak zijn te danken aan de marmering.
  • Het vlees wint aan populariteit.