Holstein

Herkomst:

  • Dit is een merkwaardig verhaal. Het Friese rund ontstond nadat Friese en Bataafse runderen met elkaar gekruist werden, en groeide uit tot een geweldig melkras. Nederlandse koeien waren in de 19de eeuw populair in het buitenland vanwege hun hoge melkproductie (Noord-Amerika en verschillende Europese landen). In de Verenigde Staten werd met Nederlandse koeien verder gefokt. Dit gebeurde onder begeleiding van de Nederlanders. Hoofdreden van deze ontwikkeling was het verhogen van de toch al erg hoge melkproductie. Er ontstond een koe die dermate veel melk kon produceren dat men de koe ook alleen voor dit doel ging houden. Deze koeien kregen de naam Holstein-Friesian. In de tweede helft van de 20ste eeuw kwamen deze Amerikaanse afstammelingen van Nederlandse koeien terug in Nederland, omdat ze inmiddels meer melk gaven dan het Nederlandse Fries-Hollands ras. Sindsdien is de zwartbonte Holstein-Friesian het belangrijkste runderras in Nederland.
  • Het ras kan ook gevonden worden in Duitsland, Frankrijk en België.

Beschrijving:

  • Holstein is een  zwart- of roodbont wit gevlekt melkras. Tegenwoordig worden ze gefokt zowel voor de zuivel als voor het vlees. Het Holstein-Friesian ras is groter dan het Fries-Hollands ras.
  • Het is vooral voor de melk, slank en mager gebouwd. De koe heeft vrijwel geen spieren, wel een enorme romp.
  • Holstein staat bekend als een vriendelijk ras.
  • We zien de Holstein-Friesian steeds minder in de wei. Grote veehouderijbedrijven houden deze melkkoeien steeds vaker uit management- en/of milieuoverwegingen op stal.

Vleeskwaliteit:

  • Citaat uit het maandblad Gastronomia: “De beste steak is niet afkomstig van een vleeskoe, maar van een melkkoe”. Een verrassend resultaat van een proeverij. De meerderheid van de fijnproevers duidde de Holstein aan als beste biefstukleverancier.
  • Wat het Holstein rund zo uniek maakt is dat ze haar hele leven lang melk produceert. Deze melkproductie vormt de ideale basis voor het smakelijke Holstein vlees. Haar vlees krijgt hierdoor een natuurlijke dieprode kleur en een smeuïge volle botersmaak.
  • Uiterst smaakvol vlees met een vezelige maar malse structuur en een sterke dooradering.