Herkomst:
- Aubrac is een rundveeras dat van oorsprong uit Aubrac komt, een gebied in het Centraal Massief in Frankrijk met vulkanische granietplateaus. De koeien grazen er op hoogweides vol grassen en wilde kruiden.
Beschrijving:
- De Aubrac wordt voornamelijk gefokt voor het vlees.
- Het haarkleed van de Aubrac is blond-bruin en varieert van tarwekleurig tot witgrijs. Alle lichaamsuiteinden zoals horens, klauwen, tong zijn zwart.
- De runderen zijn makkelijk te herkennen aan hun zwart omrande ogen, zijn zwarte wit omrande snuit en zijn liervormige hoorns.
- Het Aubrac ras wordt geroemd om zijn goede moedereigenschappen: de moeders zijn zeer vruchtbaar en zeer zorgzaam voor hun kalf. De gemiddelde Aubrac-koe is tussen 10 en 12 jaar oud en geeft met gemak 1 kalf per jaar. Dit vertaalt zich in een zeer hoge mate van zelfredzaamheid onder natuurlijke en extreme omstandigheden.
Vleeskwaliteit:
- Het vlees is donkerrood/paars en altijd heel mooi gemarbreed. Alleen met geduld (rijping) en kennis levert de kruidige licht zuivelachtige smaak en mals vlees. Eén van, zo niet het beste van de Franse rassen. Exclusief en niet gemakkelijk te verkrijgen.