Boer Luc van Wezel laat kudde koeien grazen in de Kalmthoutse Heide
Wie de voorbije zomer langs het Stappersven in de Kalmthoutse Heide is gewandeld, werd daar verrast door een kudde koeien. De dieren helpen om de heide in evenwicht te houden.
Boer Luc heeft een passie voor koeien. In de wijde omgeving van de Steenhoeve, heeft hij in totaal zestien verschillende rassen staan. “Ik heb rassen die van de wereldbol dreigen te verdwijnen“, zegt Luc, die in samenwerking met Natuurpunt een project heeft lopen op de Kalmthoutse Heide. Zijn beesten mogen er van maart tot en met november grazen in een afgebakend gebied van zeventien hectare.
“Ook al twijfelde ik bij de opstart van het project een beetje, het blijkt toch bijzonder goed te lopen. Mijn koeien eten voornamelijk bladeren en het pijpenstrootje, een scherp gras. Zo houden ze de heide mee in balans. Ik breng mijn dieren in maart naar het Stappersven, waar ze tot november blijven. Bezoekers van de Kalmthoutse Heide vinden het boeiend. We hebben een bord gezet met informatie over het project voor mensen met vragen.“
Pijpenstrootje controleren. Natuurbeheerder René Peeters van Natuurpunt kent boer Luc al een tijdje.
“Hij is begaan met zijn dieren. We hebben een goed contact en zijn vorig jaar gestart met dit project. Luc mag zijn runderen in dit natuurgebied laten grazen zodat ze de groei van het pijpenstrootje onder controle kunnen houden. Daar zijn wij blij mee. Het aantal koeien is beperkt, omdat een koe minstens een hectare heidegebied nodig heeft om te kunnen overleven. Wij zijn het gewend om veel koeien in een weide te zien, maar op de heide kan dat dus niet. Grote kuddes zal je hier dus nooit aantreffen.”
De koeien van veehouder Luc, voornamelijk Hereford en West-Vlaams Rood, zijn ondertussen weer thuis voor een ‘winterstop’. In de toekomst wordt het gebied in de Kalmthoutse Heide uitgebreid tot een dertig hectare.
“Het project slaat aan“, zegt René Peeters. “Het teveel aan pijpenstrootjes kan niet worden opgelost met schapen alleen. Niet alle dieren kunnen grazen op een voedselarme heide, maar de Hereford en het West-Vlaams Rood zijn oude runderrassen die perfect overleven in deze natuurlijke omstandigheden. Ze voelen zich prima thuis op de Kalmthoutse Heide. Bovendien hebben ze een rustig karakter waardoor ze makkelijk kunnen worden ingezet. De runderen verkiezen schrale en voedselarme grassen. Door hun graasgedrag krijgen typische heidesoorten als struik- en dophei opnieuw alle kansen.“
Bron: GAZET VAN ANTWERPEN – NIEUWS UIT UW GEMEENTE ESSEN – Dinsdag 7 november 2017 – Margot Tilborghs
Bron: DE ECHO week 46, 15 november 2017