+32 (0) 486 14 07 66

West-Vlaams Rood

In de 19de eeuw werd het originele rode vee van West-Vlaanderen deels gekruist met de ingevoerde Britse Durham (Shorthorn). De Eerste Wereldoorlog vernietigde grotendeels de roodveestapel. Door kruising met andere rassen sinds de jaren zestig ging het aantal zuivere roodveedieren sterk achteruit. Eind jaren zeventig werd het rood ras opgesplitst in een vleesras (dikbiltype) en een dubbeldoelras. Het typische dubbeldoelras is vooral in West-Vlaanderen terug te vinden.

Op jaarbasis bestaat het rantsoen van de dieren ouder dan 1 jaar voor 80% uit graslandproducten. Dit levert fijnvezelig vlees op, dat licht vetdooraderd is, donker van kleur is, mals en smakelijk.

Bij proeverijen onder chef koks komt het vlees van het West-Vlaams Rood vaak bij de beteren onder de Belgische rassen. Het vlees van dit ras komt ook perfect in aanmerking voor een rijpingsprocedure.