+32 (0) 486 14 07 66 info@desteenhoeve.be

Kempisch Roodbont

Het Kempisch Roodbont rund is een robuuste, vrij vroegrijpe, sobere melkkoe, met goede melkkwaliteiten en licht uitgesproken vleeskwaliteiten. De haarkleur is roodbont, waarbij de rode vlakken duidelijk afgelijnd zijn ten opzichte van de witte delen. De kop moet rastype uitstralen. Deze is eerder aan de kleine kant, tamelijk kort en breed. De hals heeft een brede aanzet aan de borst en moet eveneens een rechte bovenlijn hebben.
Fokdoel is een dubbeldoelkoe, die in staat is het merendeel van haar productie te halen uit ruwvoeder. De dieren dienen een vriendelijk karakter te bezitten ten opzichte van hun soortgenoten en van de mens. De koeien hebben een goede vruchtbaarheid, moeten makkelijk kunnen afkalven en hebben goede moedereigenschappen, zodat ze zelf hun kalveren groot kunnen brengen.
Kempisch Roodbont runderen hebben een goed ontwikkelde romp. De rug is voldoende lang, recht en goed gespierd. Het kruis is voldoende breed en eveneens goed gespierd. De ledematen zijn kort, sterk, droog en middelmatig grof. De uier dient lang, breed en voldoende diep te zijn. Het uierweefsel moet zacht en soepel aanvoelen. Het Steunpunt Levend Erfgoed heeft in 2006 het initiatief genomen tot een stamboek. Er zijn tot nu toe ruim tweehonderd dieren van dit zeldzame ras opgespoord. Enkele fokkers zijn het ras trouw gebleven.

——— Fotoalbum ———