+32 (0) 486 14 07 66 info@desteenhoeve.be

De boer en het kalf staan garant om een goed stuk vlees bij een keurslager te krijgen.

Op onze boerderij De Steenhoeve blijven de meeste kalfjes bij de moeder zogen tot een leeftijd van ongeveer 5 à 6 maanden, het liefst buiten. Raar maar waar, wij vergelijken kalfjes met kinderen en koeien met mensen, ze zijn niet anders.
Het omgaan met onze dieren vergt véél tijd en vooral geduld van onszelf. Dit is voor ons vanzelfsprekend, want koeien is onze ‘passie’. Heeft een kalf of koe pijn, dan hebben wij dat ook. Hoe rustiger wijzelf zijn des te rustiger zijn onze dieren. Onze ouders waren zo en ook onze voorouders.
Onze industrie en economie vraagt van een pasgeboren kalfje dat het morgen of liever nog vandaag slachtrijp is.
Dit is tegenstrijdig met dierenwelzijn en de kwaliteit van ons rundvlees. Een koe moet geleefd hebben om er een lekker smaakvol stuk vlees van op je bord te krijgen.
Bij ons op De Steenhoeve komen slagers met passie voor hun stiel en respect voor hun klanten, vaak eerst kijken naar het slachtrund.
Smaak en kwaliteit krijg je pas op leeftijd van het rund. Onze oudste koe is veertien jaar (maar ziet er vier uit).
Uiteraard zijn er ook andere factoren die een rol spelen bij de leeftijd van onze dieren.
Voeding is zéér belangrijk!!!
Onze kalfjes krijgen naast moedermelk bij vrije uitloop een graanmengeling met de beste hooikwaliteit. Niet enkel koeien zijn herkauwers maar ook vooral kalfjes moeten dat gaan worden. Bij de voeding van onze dieren staat vooral weidegras op de menukaart. Onze runderen grazen dan ook graag op de natuurgronden in gebruik door De Steenhoeve.
Tijdens het winterseizoen staat voordroog, voordrooghooi of hooi met bieten op het rantsoen en soms patatten met een weinig maïs.
In onze weiden komen tal van grassoorten, klavers en kruiden voor. Deze kruiden zijn vaak geen probleem voor onze verschillende rundveerassen.
Héél belangrijk bij een goede voeding is dat de koe haar vier magen, die wel degelijk elk op hun beurt een functie hebben, kan benutten. Zo niet is het dier vaak té snel gegroeid en zelfs ziektegevoelig. Dit zal van invloed zijn op de smaak en kwaliteit van een goed stuk vlees. Tijdens de afmestperiode komt de kroon op ons duurzaam werk…een GMP gekeurde natuurlijke graanmix als extraatje. Deze natuurlijke mix bestaat uit geplette gerst, lijnschilfers, bonen of erwten, bietenpulp, luzernestopjes, maïsgluten en tarwemeel. In deze periode komen onze koeien tot rust vooraleer ze worden geslacht.

Eénmaal op het slachthuis aangekomen staan onze koeien te herkauwen alsof het leven gewoon verder gaat. Dit proces leidt vaak tot een goede bloeding. Een rund onder stress zal nooit een vlotte bloeding geven tijdens het slachten en zal ook nooit als goed stuk vlees worden verkocht door de slager met de passie voor zijn stiel.
Van de rijping en versnijding van het karkas hebben wij als veehouder totaal geen kaas gegeten.
Wij twijfelen er niet aan dat topslagers en keurslagers met alle tederheid de karkassen van onze runderen zullen uitbenen en versnijden tot een waardevol stuk vlees voor hun klanten.

Luc van Wezel