+32 (0) 486 14 07 66 info@desteenhoeve.be

2018-0516 HEREFORDS TERUG IN DE HEIDE

In de maand mei leggen de meeste vogels een ei, maar de Herefords koeien van boer Luc van Wezel zijn heel blij met de terugkeer naar de Kalmthoutse Heide op 16 mei 2018.
De Herefords koeien lopen in de nabijheid van het Stappersven. In samenwerking met Natuurpunt heeft boer Luc een project lopen op de Kalmthoutse Heide. Zijn beesten mogen er van maart tot en met november grazen in een afgebakend gebied van zeventien hectare.
Deze runderen eten voornamelijk bladeren en het pijpenstrootje, een scherp gras, en helpen zo de groei van het pijpenstrootje onder controle te houden. Het aantal koeien is beperkt omdat een koe minstens een hectare heidegebied nodig heeft om te kunnen overleven.
Het teveel aan pijpenstrootjes kan niet worden opgelost met schapen alleen. Niet alle dieren kunnen grazen op een voedselarme heide, maar de Hereford en het West-Vlaams rood zijn oude runderrassen die perfect overleven in deze natuurlijke omstandigheden. Ze voelen zich prima thuis op de Kalmthoutse Heide. Ze hebben een rustig karakter en verkiezen schrale en voedselarme grassen. Door hun graasgedrag krijgen typische heidesoorten als struik- en dophei opnieuw alle kansen.